Kauw- en slikproblemen (dysfagie)
Orofaryngeale dysfagie komt bij circa 6% van de bevolking voor, dat betekent zo’n 1 miljoen mensen die dagelijks te kampen hebben met problemen met kauwen en slikken. in de leeftijd boven de 65 jaar neemt dit zelfs toe tot meer dan 20% van de bevolking.
Er wordt weinig over gesproken maar er is veel informatie te vinden waarbij we onderaan de pagina wat interessante links zullen vermelden.
Raadpleeg altijd een medisch deskundige indien u denkt dat u of uw naasten mogelijk Dysfagie hebben.
Oorzaken
Er zijn een aantal belangrijke oorzaken en aandoeningen waarbij Dysfagie vaker een rol speelt:
- Bij ouderdom, krachtverlies in de spieren
- Bij Neurologische aandoeningen zoals Dementie, Alzheimer, Parkinson, ALS, MS of na een beroerte
- Bij hals en keelkanker, slokdarmproblemen, schildklieraandoeningen.
- Bij verstandelijke beperkingen
- Bij tandheelkundige behandelingen en kaakoperaties.
Signalen
De volgende signalen zijn een aanduiding van mogelijke problemen met kauwen- en slikken:
- problemen met kauwen, voedsel vermalen
- transport van voedsel door de tong, verslikt u zich vaak
- moeite voeding door te slikken, blijft voeding hangen
- heeft u pijn bij slikken of meer moeite met bepaalde voeding
- heeft de houding van uw hoofd invloed op het slikken
Problemen
Doordat kauwen en slikken veel moeite kost zien we vaak de volgende problemen
- sterk verminderde eetlust
- ondervoeding
- uitdroging
- obstipatie
- verslikken
- verstikkingen
Behandeling
Raadpleeg altijd bij vermoeden van Dysfagie een medisch specialist. De gevolgen van Dysfagie zijn ernstig en behoeft een professionele medisch aanpak te beginnen bij uw huisarts of medisch specialist. Ook spelen de logopedist en de diëtist een belangrijke rol bij het signaleren en behandelen van Dysfagie.
In de richtlijnen van de Federatie Medisch Specialisten voor de behandeling van Orofaryngeale Dsyfagie kunt u meer informatie vinden.
International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI)
Het IDDSI is een internationaal initiatief om tot een eenduidige terminologie rond het dieet, eten en drinken, van Dysfagie patiënten te komen. In een raamwerk (framework) hanteren zij een overzichtelijke indeling van vaste voeding en dranken en op de website staan tevens de normen voor het testen en classificeren. Op dit moment is er nog geen landelijke consensus omtrent de classificatie/terminologie omtrent voedingsconsistentie (bron richtlijn Orofaryngeale Dysfagie FMS), maar naar verwachting zullen de initiatieven van de IDDSI ook in Nederland navolging vinden. De Buon Vivo maaltijd wordt getest naar IDDSI consistentie, zie hiervoor de productinformatie.
Interessante links
Via onderstaande links vindt u veel informatie. heeft u een link of een site die u wil dat wij hier vermelden, laat ons dit dan weten via het contactformulier.